Přejít na obsah stránky | Klávesové zkratky | Hlavní strana | Mapa stránek | Vyhledávání | Přejít na hlavní navigační menu

Pomocí správné výživy budou evropské země bojovat za lepší prognózu onkologických pacientů

20. Duben 2020

Pomocí správné výživy budou evropské země bojovat za lepší prognózu onkologických pacientů

Evropská komise hledá v oblasti zdravotnictví řešení pro zmírnění nárůstu onkologických onemocnění. Vypracovala proto Evropský plán boje proti onkologickým onemocněním zahrnující okruhy prevence, diagnostiky, léčby a kvality života nemocných.

Medical Nutrition International Industry (MNI) a evropská asociace Specialised Nutrition Europe (SNE), které se dlouhodobě angažují v otázkách zlepšení stavu lékařské výživy, iniciativu Evropské komise vítají a požadují, aby se součástí péče o onkologické pacienty stala i nutriční intervence.

 

Čísla, čísla a zase čísla

Jaká fakta vedla Komisi k zájmu o onkologické pacienty? V současné době je každý rok nádorové onemocnění diagnostikováno 3,5 milionům Evropanů a 1,3 milionu na zhoubný novotvar zemře. Tímto onemocněním je v průběhu svého života ohroženo 40 % populace. Je zjištěno, že čtyřem z deseti případů tumorů by se dalo předejít, ale na osvětu jsou vynakládána pouze 3 % zdravotnických rozpočtů. Vzhledem ke stárnutí populace lze předpokládat, že se počty onkologických pacientů budou rok od roku zvyšovat, a pokud se nic nezmění, do roku 2035 se jejich počet zdvojnásobí. Celkový ekonomický dopad související s onkologickým onemocněním činí v Evropě 100 miliard eur ročně.

 

Onkologická léčba versus výživa

Je třeba připomenout skutečnost, že se rozevírají nůžky mezi úspěchem farmaceutického průmyslu a stavem výživy onkologických pacientů. Zatímco farmaceutickým firmám se na tomto poli daří a přicházejí s inovativními léky, stav výživy jako dalšího důležitého fakturu ovlivňujícího morbiditu a mortalitu se příliš nemění. Podvýživou trpí jeden ze tří onkologických pacientů, což má vliv na horší výsledky léčby, jako je horší tolerance protinádorové terapie, vyšší riziko komplikací, vyšší výskyt infekcí a zvýšená úmrtnost. Podvýživa v onkologii vede také k většímu zatížení zdravotních systémů států Evropské unie. Komplikace spojené s podvýživou včetně delšího pobytu v nemocnici se odhadují na 17 miliard eur ročně. Aby se tyto náklady mohly snížit, musí se nutriční podpora stát nedílnou součástí péče o onkologické pacienty.

 

Pět doporučení MNI pro nutriční péči v onkologii:

  1. Provádět screening onkologických pacientů, aby mohla být nutriční podpora poskytnuta včas.
  2. Implementovat klinická doporučení do nutriční péče o onkologické pacienty.
  3. Zajistit rovný přístup k léčebné výživě všem onkologickým pacientům.
  4. Vytvářet multidisciplinární onkologické týmy včetně dietologů a nutričních terapeutů.
  5. Vzdělávat zdravotníky a informovat veřejnost o významu správné výživy při onkologické léčbě.

 

V době, kdy se prosazuje zvýšený zájem o výživu onkologických nemocných, přichází společnost B. Braun na český trh s novinkou, kterou je sipping Remune. Nápoj osvěžující šťavnaté chuti s příchutí maliny nebo broskve je určen k popíjení pro onkologické pacienty s pre-kachexií nebo kachexií. Tato potravina pro zvláštní lékařské účely obsahuje vysoký podíl omega-3 mastných kyselin EPA/DHA, vitaminu D a bílkovin.

redakce Braunovin

Kontakt

Napište nám

Čtěte také

Zdravotníci v první linii čelí v období pandemie koronaviru extrémnímu tlaku a práci v náročnějších podmínkách, než na jaké jsou běžně zvyklí. I přesto s obrovským nasazením a bez přerušení pečují o své pacienty. A právě proto se jim Skupina B. Braun rozhodla zaslat poděkování ve formě balíčků s produkty.  

15.05.2020
Události