Správná výživa jako alfa a omega výkonnostního sportu
redakce Braunovin
4. Březen 2019
Na konci loňského roku proběhla v prostorách Pavilonu B. Braun Dialog odborná konference Aesculap Akademie a Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity pod názvem Specifika výživy výkonnostních sportovců.
Rychlorozhovor
s účastníkem konference
RNDr. Jan Chlumský,
vedoucí Úseku dopingových kontrol a monitoringu, Antidopingový výbor ČR
Jak konferenci hodnotíte?
Konferenci hodnotím velmi kladně. Nejsem sice odborník na výživu, ale ve své dřívější praxi jsem se sportovci dost spolupracoval a podobné střízlivé názory na výživu a suplementy jim poskytoval.
Co říkáte na diskutovaná témata?
Diskutovaná témata byla jistě přínosná pro praxi trenérů i samotných sportovců.
Vnímáte téma doplňků stravy jako problematické, mělo by se o něm diskutovat intenzivněji?
Z hlediska antidopingového programu, který je mým hlavním polem působnosti, jde o velice závažnou problematiku. Nejednou již bylo prokázáno, že sportovci měli pozitivní dopingový nález způsobený kontaminovanými suplementy.
Co vás na konferenci zaujalo nejvíce?
Celkové seriózní zaměření a názory odborníků.
„Na konferenci se sešli zejména trenéři a členové realizačních týmů sportovních klubů a svazů. Silné zastoupení měli také nutriční terapeuti a samotní sportovci,“ říká produktový specialista německé sportovní výživy Inkospor Martin Vlček. Cílem konference bylo seznámit účastníky s nejnovějšími vědeckými poznatky v oblasti výživy sportovců, upozornit na rizika spojená s nesprávnou výživou a zbořit některé polopravdy a mýty, které jsou s touto problematikou spojovány.
Konference odstartovala pod taktovkou odborného partnera sportovní výživy Inkospor prvním blokem přednášek zaměřených na proteiny ve výkonnostním sportu. Přednášející prof. MUDr. Martin Matějovič, Ph.D., FCMA, je sám aktivním triatlonistou.
Sportovní svět pochopil, že je třeba se spojit s medicínou.
prof. Martin Matějovič
Mezi další odborníky se zařadil aktivní sportovec a cyklistický závodník doc. MUDr. Aleš Kroužecký, Ph.D., s druhým blokem přednášek pod názvem Sacharidy jako klíčová komponenta sportovního výkonu a s posledním třetím blokem Energetická dostupnost jako nový nástroj pro hodnocení energetické potřeby sportovců Mgr. Michal Kumstát, Ph.D., který je bývalým triatlonovým reprezentantem.
Na závěr konference vypukla živá diskuse, která téměř neměla konce. Mezi nejžhavější otázky patřilo například: Jaká je potřeba množství bílkovin při léčbě svalových zranění nebo při pooperačních stavech či jakými konkrétními potravinami doplňovat sacharidy při zátěži. Mezi zajímavosti celého programu byly zařazeny speciální dezerty vyrobené z proteinových koncentrátů Inkospor. Soudě podle zpětné vazby od účastníků obdržela konference velmi vysoké hodnocení. „Touto konferencí jsme s velkou podporou ambasadorů a přednášejících započali tradici, která v odborném duchu akcí Aeskulap Akademie bude pravidelně společně s vámi, sportovci, trenéry a nutričními specialisty odpovídat na nejaktuálnější otázky z této oblasti a nabídne tak vzdělávání, které zde doposud chybělo,“ doplňuje Martin Vlček, který je sám aktivním sportovcem.
Konference Specifika výživy ve výkonnostním sportu byla natolik úspěšná, že pro vás připravujeme pokračování, na které se můžete těšit 22. listopadu 2019.