Přejít k hlavnímu obsahu
Zpět

Nefrologie:

Desátý Světový den ledvin již ve čtvrtek 12.3.2015

Ing. Lucie Kocourková

9. březen 2015

Světový den ledvin Aktuality B. Braun

Všechna Dialyzační střediska B. Braun Avitum budou otevřena široké veřejnosti pro bezplatné preventivní vyšetření, základní test ledvin dokáže udělat i on-line ledvinová kalkulačka.

Mottem letošního Světového dne ledvin je "Zdravé ledviny pro všechny" a jeho pomyslným nástrojem je sklenice vody. Vypijte ve čtvrtek 12.3.2015 sklenici vody na zdraví nejen Vašich ledvin a přijďte na preventivní vyšetření zdarma a bez objednání do některých z otevřených dialyzačních středisek i Vy. Adresy středisek z celé republiky jsou na www.svetovydenledvin.cz.

Otevřená dialyzační střediska po celém Česku

V roce 2014 navštívilo v průběhu Světového dne ledvin dialyzační střediska B. Braun Avitum v ČR bezmála 3 tisíce lidí, z toho téměř čtvrtina lidí neměla výsledky v pořádku. Obecně platí, že problémy s ledvinami má v Česku zhruba 10% procent populace. Jeho začátek ovšem může odhalit pouze prevence. Ledviny totiž nebolí, i když mohou být někdy i závažně poškozeny. Proto čím dříve je nemoc diagnostikována, tím jednodušší a efektivnější je léčba.

Střediska budou otevřena na Světový den ledvin ve čtvrtek 12.března od 8 do 15 hodin. Preventivní vyšetření je zdarma, bez objednání a v ordinaci nezabere více než 10 minut. Nejdříve se zjistí základní tělesné parametry (věk, výška, hmotnost), změří se krevní tlak a rozeberou základní rizikové faktory, jako třeba kouření, genetické dispozice nebo třeba cukrovka. "Následně lidem odebíráme kapičku krve a vzorek moči. Na to, abychom zjistili, jestli jsou ledviny v pořádku nebo je potřeba další podrobné vyšetření to ve většině případů stačí. Velkou část onemocnění, i když bohužel ne všechna, lze tímto způsobem zachytit,“ uvádí k vyšetření MUDr. Vladimír Vojanec, vedoucí lékař dialyzačního střediska B. Braun Avitum na pražské Bulovce.

Novinka 2015: Ledvinová kalkulačka

V rámci podpory prevence spustila společnost B. Braun Avitum na konci února tohoto roku také česko-slovenský projekt LEDVINOVÁ KALKULAČKA. Internetové stránky www.ledvinovakalkulacka.cz
a www.oblickovakalkulacka.sk jsou zaměřené na prevenci onemocnění ledvin a jsou dostupné zdarma, pro každého a prakticky odkudkoliv.
"Intenzivně jsme se zabývali myšlenkou jak dostat prevenci onemocnění ledvin co nejblíže k lidem. Přesvědčit veřejnost, že je potřeba se o své ledviny zajímat a nechat se alespoň jednou za čas vyšetřit ať už u praktického lékaře nebo třeba v rámci Světového dne ledvin v nefrologické ambulanci, je někdy velmi složité. Myšlenku jsme proto v duchu přísloví "když nejde hora k Mohamedovi, musí jít Mohamed k hoře" otočili a orientační prevenci jsme posadili k lidem do počítačů," vysvětluje filosofii ledvinové kalkulačky její autor MUDr. Petr Hartl z dialyzačního střediska B. Braun Avitum v Praze na Černém Mostě.

"Samozřejmě jde pouze o orientační test, který v žádném případě nenahrazuje návštěvu lékaře, ale může to být způsob, jak rizikové skupiny k návštěvě odborníka motivovat," dodává Hartl. Projekt byl spuštěn před Světovým dnem ledvin právě proto, aby ti, jimž kalkulačka bude na základě skóre návštěvu lékaře doporučovat, mohli za odborníkem přijít bez objednání, zdarma a hlavně rychle. Navštívit tak můžou právě jedno z celkem 19 dialyzačních středisek B. Braun Avitum v Česku. Více na www.ledvinova-kalkulacka.cz.

Správná hydratace je základ

Ledviny u dospělého člověka denně přefiltrují až 2000 litrů krve, za průměrný život Čecha to je takové množství krve, které by se zhruba 30x vešlo do plaveckého bazénu v Praze Podolí. Ledviny zároveň denně vytvoří 180 litrů tzv. primární moči, ze kterých následným vstřebáním vznikne to, co vymočíme. Tak výkonným filtrem ledviny jsou.

K tomu, aby lidský organismus a také ledviny dobře fungovaly, potřebujete vypít minimálně 20 ml vody na 1 kg tělesné hmotnosti. Když je venku hodně teplo nebo se potíte z jiného důvodu, například sportujete, máte horečku či průjem, tak samozřejmě mnohem více. U některých lidí je ale naopak i při pití vody třeba opatrnosti a neobejdou se ani v takto zdánlivě banální záležitosti bez konzultace s odborníky - to se týká například pacientů se selhávajícím srdcem či pacientů dialyzovaných. Těm může naopak nadměrný příjem tekutin velmi uškodit. "Mezi našimi pacienty na dialyzačních střediscích jsou i tací, u kterých nedostatečný příjem tekutin negativně podpořil jejich základní onemocnění a tím se dostali do naší péče. Typickým příkladem jsou pacienti s ledvinovými kameny nebo také ti, u nichž k selhání ledvin vedla, případně je podpořila, vysoká krevní hladina kyseliny močové,“ zdůrazňuje MUDr. Petr Hartl.

Omezení příjmu tekutin u dialyzovaných pacientů

Paradoxně opačná je situace u pacientů po vstupu do dialýzy. Ti se musejí v pití velmi omezovat a kromě očišťování krve od zplodin metabolismu se jim mnohdy odčerpává z těla až 15 litrů vody týdně. Češi jsou stále v kvalitě pitného režimu za svými západními sousedy. Trend je ale pozitivní. Dlouhodobě stoupá v restauracích obliba kohoutkové vody, v domácnostech zase spotřeba balené vody. Naopak spotřeba slazených nealkoholických nápojů klesá. Potřebu pití, zvláště pak obyčejné kohoutkové vody (všude tam, kde je kvalitní) nelze nikdy docenit. "V odborných kruzích se s mírným nadhledem říká, že v horkých měsících až 50% pacientů na lůžkových interních odděleních je hospitalizováno hlavně proto, že málo pili. Nedostatečná cévní náplň způsobí poruchu prokrvení mozku a srdce a následné pády, srdeční příhody a další zdravotní komplikace,“ dodává Hartl.

Místa, kde se zdarma a bez objednání vyšetřuje v rámci Světového dne ledvin: www.svetovydenledvin.cz

Napište nám

Využijte tento prostor a podělte se s námi o další témata, osobnosti nebo produkty o kterých byste se chtěli dozvědět více.

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Vámi zadané údaje jsou u nás v bezpečí.

Odborné informace o léčivech a zdravotnických prostředcích

Tyto stránky obsahují odborné informace o léčivech a zdravotnických prostředcích určené zdravotnickým odborníkům v České republice. Nejsou určeny laické veřejnosti.

Odborníkem je dle § 2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, v platném znění, osoba oprávněná předepisovat nebo vydávat léčivé přípravky nebo zdravotnické prostředky. Pokud osoba, která není odborníkem, vstoupí na tyto webové stránky, vystavuje se riziku nesprávného porozumění informací zde publikovaných a z toho plynoucích důsledků.

Kliknutím na tlačítko „Jsem odborník“ potvrzujete, že:

  • Jste se seznámil/a s výše uvedenou zákonnou definicí pojmu „odborník“;
  • Jste odborníkem ve smyslu zákona o regulaci reklamy;
  • Jste se seznámil/a s riziky, kterým se jiná osoba než odborník vystavuje, jestliže vstoupí na stránky určené převážně pro odborníky.
Jsem odborník
Nejsem odborník