Přejít na obsah stránky | Klávesové zkratky | Hlavní strana | Mapa stránek | Vyhledávání | Přejít na hlavní navigační menu

Remune™ Doplňková výživa pro onkologické pacienty

2. Červenec 2020

Remune™ Doplňková výživa pro onkologické pacienty

U pacientů s onkologickým onemocněním bývá často přítomná podvýživa. Nejedná se však o „běžný“ úbytek hmotnosti. Jde o chronickou formu podvýživy, která vzniká v důsledku nádorového onemocnění. Novinkou pro zkvalitnění nutriční péče je potravina pro zvláštní výživu Remune™, který je určen k popíjení pro onkologické pacienty.

Příčina a vznik podvýživy u onkologických pacientů

Příčinou je systémový zánět a abnormální metabolismus, který neumožní organismu využít energii a živiny, které přijme potravou. Na podvýživě se může podílet také protinádorová léčba, kdy například nechutenství a únava způsobují nedostatečný příjem živin a prohlubují tak podvýživu. Podvýživa vzniká v důsledku metabolické poruchy, která doprovází aktivní nádorové onemocnění, vede až ke ztrátě kosterního svalstva a tělesného tuku bez ohledu na příjem živin.

 

Malnutricí může mít už v době diagnózy až 40% pacientů

Výskyt podvýživy závisí na typu nádoru a již v době diagnózy může být přítomná až u 40 % nemocných. Vysoce rizikové jsou nádory zažívacího traktu a plic, při pokročilém nádorovém onemocnění stoupá výskyt malnutrice na 80–90 %.

Podvýživa onkologického pacienta je komplikace a je potřeba ji léčit. Pokud je nutriční podpora poskytnuta včas, může přispět k vyléčení pacienta. Příliš velká ztráta hmotnosti může znamenat pro pacienta nemožnost absolvovat kompletní protinádorovou léčbu a významně komplikuje šance na uzdravení.

Pacienti s nádorovým onemocněním a zvláště ti s rizikovým typem by měli být vyšetřeni nutricionistou, a pokud mají vstupní nutriční riziko, musí zahájit nutriční podporu včas, dříve než dojde k velké ztrátě tělesné hmotnosti.

 

Remune™, snadno stravitelná energie

Velkou novinkou, kterou nyní přináší B. Braun na trh pro české a slovenské pacienty, je unikátní přípravek norské společnosti Smartfish – Remune™. Remune™ je výživa určená k popíjení (1,1 kcal/ml) s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin EPA/DHA z rybího oleje, se zvýšeným obsahem vitaminu D, s bílkovinami ze syrovátky a bez lepku. Má osvěžující šťavnatou chuť s příchutí maliny a broskve. Je určená pro pacienty, kteří procházejí onkologickou léčbou.

 

 

Nutriční mix hned od začátku

Až 30–50 % populace trpí nedostatkem vitaminu D. Remune™ obsahuje 5 μg / 100 ml vitaminu D a 1 g omega-3 mastných kyselin EPA a DHA / 100 ml. Při užívání dvou balení denně je tak zaručen doporučený denní příjem vitaminu D (20 μg – 800 IU) a více než denní dávka omega-3 mastných kyselin EPA a DHA (4 g). Kaloricky vyvážený nápoj má texturu ovocného smoothie, nezatíží žaludek na dlouhé hodiny a může pacientům přinést příjemné doplnění stravy o nutriční složky. Je určen k dietnímu postupu při podvýživě související s onemocněním, pro pacienty s prekachexií nebo kachexií zejména v důsledku rakoviny nebo CHOPN. Při včasném doplnění chybějících nutričních složek může pomoci při léčbě podvýživy a zvýšit tak šance pacienta na uzdravení.

 

redakce Braunovin
Průměrně: 5 (1 hlas)

Kontakt

Napište nám

Čtěte také

Zavedení tukových emulzí do umělé výživy znamenalo klíčový pokrok v umělé výživě a následně i ve farmakologické léčbě pacientů. Nejen českou ikonou této disciplíny je profesor Zdeněk Zadák z Fakultní nemocnice Hradec Králové. „Vyvinout dokonalou umělou výživu bylo stejně složité jako dát dohromady raketu, která vynese modul na oběžnou dráhu. Ta cesta nebyla krátká, ale na tom nezáleží. Důležité je, kam nás zavedla,“ říká v podcastu Medicína Zdeněk Zadák.   

14.10.2021

Nutriční péče je důležitou, ale někdy opomíjenou součástí kontinuity péče u pacientů s onemocněním COVID-19. Až 50 % pacientů hospitalizovaných s tímto onemocněním je podvyživených, u pacientů na JIP pak může dojít ke ztrátě až 1 kg svalů na den. Odborníci proto zdůrazňují nutnost do péče o covidové pacienty začlenit nutriční management, a to jak v nemocnici, tak v domácích podmínkách.

 

11.08.2021

Je obecně známo, že pro onkologické pacienty představuje kromě samotného onemocnění velkou hrozbu také podvýživa neboli malnutrice. Mezi její příčiny nepatří jen nechutenství s nedostatečným příjmem stravy, ale i porucha metabolismu s horším využíváním přiváděných živin, způsobená nádorem a reakcí organismu na jeho růst. Jinými slovy přijatou potravu nedokáže zpracovat tak účinně jako zdravý organismus. Důvodem eskalace problémů s podvýživou při nádorovém onemocnění není jen nedostatečný příjem stravy, ale také zvýšená spotřeba energie, bílkovin a dalších živin při boji s nádorem. Problematice nutriční péče v onkologii bylo v červnu 2020 věnováno odborné sympozium Aesculap Akademie v budově B. Braun Dialog na pražské Bulovce.

31.08.2020