Přejít na obsah stránky | Klávesové zkratky | Hlavní strana | Mapa stránek | Vyhledávání | Přejít na hlavní navigační menu

výživa

Zavedení tukových emulzí do umělé výživy znamenalo klíčový pokrok v umělé výživě a následně i ve farmakologické léčbě pacientů. Nejen českou ikonou této disciplíny je profesor Zdeněk Zadák z Fakultní nemocnice Hradec Králové. „Vyvinout dokonalou umělou výživu bylo stejně složité jako dát dohromady raketu, která vynese modul na oběžnou dráhu. Ta cesta nebyla krátká, ale na tom nezáleží. Důležité je, kam nás zavedla,“ říká v podcastu Medicína Zdeněk Zadák.   

Rozhovory

Nutriční péče je důležitou, ale někdy opomíjenou součástí kontinuity péče u pacientů s onemocněním COVID-19. Až 50 % pacientů hospitalizovaných s tímto onemocněním je podvyživených, u pacientů na JIP pak může dojít ke ztrátě až 1 kg svalů na den. Odborníci proto zdůrazňují nutnost do péče o covidové pacienty začlenit nutriční management, a to jak v nemocnici, tak v domácích podmínkách.

 

11.08.2021 redakce Braunovin
Covid-19

Nádorová onemocnění často vedou u pacientů ke ztrátě chuti k jídlu. Následná malnutrice přitom hraje významnou roli ve schopnosti absolvovat léčbu. Důležitost kvalitní nutriční péče u onkologicky nemocných proto zdůrazňují specialisté v zahraničí i v Česku.

10.05.2021 redakce Braunovin
klinická výživa

Před devíti lety jsem pod stromeček dostala knížku "Nesmíš to nikdy vzdát". Bylo to po 21 letech, kdy se mi vrátila rakovina, a já byla pár dní po operaci. Za další čtyři měsíce mě čekala další. To jsem v tu dobu ještě nevěděla, ale název té knížky mi zůstal v hlavě jako berlička.

26.10.2020 redakce Braunovin
Onkologie

Je obecně známo, že pro onkologické pacienty představuje kromě samotného onemocnění velkou hrozbu také podvýživa neboli malnutrice. Mezi její příčiny nepatří jen nechutenství s nedostatečným příjmem stravy, ale i porucha metabolismu s horším využíváním přiváděných živin, způsobená nádorem a reakcí organismu na jeho růst. Jinými slovy přijatou potravu nedokáže zpracovat tak účinně jako zdravý organismus. Důvodem eskalace problémů s podvýživou při nádorovém onemocnění není jen nedostatečný příjem stravy, ale také zvýšená spotřeba energie, bílkovin a dalších živin při boji s nádorem. Problematice nutriční péče v onkologii bylo v červnu 2020 věnováno odborné sympozium Aesculap Akademie v budově B. Braun Dialog na pražské Bulovce.

Remune

U pacientů s onkologickým onemocněním bývá často přítomná podvýživa. Nejedná se však o „běžný“ úbytek hmotnosti. Jde o chronickou formu podvýživy, která vzniká v důsledku nádorového onemocnění. Novinkou pro zkvalitnění nutriční péče je potravina pro zvláštní výživu Remune™, který je určen k popíjení pro onkologické pacienty.

02.07.2020 redakce Braunovin
výživa

Evropská komise hledá v oblasti zdravotnictví řešení pro zmírnění nárůstu onkologických onemocnění. Vypracovala proto Evropský plán boje proti onkologickým onemocněním zahrnující okruhy prevence, diagnostiky, léčby a kvality života nemocných.

20.04.2020 redakce Braunovin
výživa