Thajská kuchyně
Thajci rádi zobou za pochodu a tropické klima jim to umožňuje po celý rok. Základem jejich mlsání jsou malé pouliční stánky. Kuchař z přísad rozmístěných před sebou připraví chuťovku, opeče ji nad ohněm a umístí na tác.
Hravost | Hua Hin, střední Thajsko
Čerstvé přísady, stejně jako vůle je aranžovat, jsou v Thajsku dostupné celoročně. Většina Thajců proto chodí denně na nejbližší trh popást se očima na vystaveném zboží, nakoupit suroviny či se přímo najíst.
Chtějí-li se však opravdu rozšoupnout, zajdou si do některé z restaurací, které vábení zákazníků posunují na stále vyšší a vyšší úroveň. Pokud vás restaurační výloha na obrázku láká, pak vězte, že vše - od salátu, polévky a rýže po smažené vajíčko a rozkrájenou kotletu s pažitkovým posypem - je dokonalá plastová atrapa.
Noční trhy | Kanchanaburi, západní Thajsko
Pozdě odpoledne se pro dopravu zavře jedna či více ulic a s vozíky nebo auty přestavěnými na kuchyně do nich najedou stánkaři. Tak začínají noční trhy. Nejde o thajské specifikum, najdete je i v okolních zemích, avšak vyhlášená thajská kuchyně a cit pro aranžmá z těch thajských vytváří intenzivní zážitek. Vaření i stolování má jednoduchá pravidla. Buď si řeknete, co chcete připravit - k tomu je třeba znát thajské názvy jídel -, nebo jen ukazujete a obsluha nabírá z hotovek. Hygiena je dobrá, Thajci jsou na ni ještě citlivější než my. Jedinou potíží tak zůstává, že většina jídel je silně pálivých.
Khao lam | Hua Hin, střední Thajsko
Lepivá rýže se vyznačuje tím, že se lepí k sobě, ale ne na prsty. Připravují se z ní mimo jiné i dezerty, z nichž nejzajímavějším je určitě khao lam . U nás byste si jej mohli pravidelně dopřávat, jedině pokud máte přístup k dostatečnému množství bambusu. Bambus se naplní směsí rýže, cukru, kokosového mléka a několika fazolemi nebo oříšky, uvaří se, a pak už jen stačí mít po ruce sekyrku.