Produkt měsíce - NuTRIflex® Omega
redakce Braunovin
1. Říjen 2012
Proč nejsou tříkomorové parenterální vaky stejné? Koncern B. Braun navazuje na dlouholetou úspěšnou tradici výzkumu, vývoje a výroby přípravků určených pro umělou výživu pacienta a přichází na trh s novou parenterální výživou ve tříkomorovém vaku Nutriflex® omega.
Nutriflex® omega je určený pro pacienty v intenzivní péči a splňuje nejnovější trendy v oblasti parenterální výživy kriticky nemocných a zároveň i doporučení odborných společností zabývajících se touto problematikou. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, a tedy lipidovou emulzi třetí generace, která snižuje zdravotní komplikace pacientů. Tím zároveň dochází ke zkracování délky jejich pobytu v nemocnici a snižují se ekonomické náklady spojené s léčbou.
Vlastnosti a výhody
Nutriflex® omega je parenterální výživa podávaná systémem „all in one“, která obsahuje moderní lipidovou emulzi třetí generace. Tato emulze v sobě spojuje výhody druhé a třetí generace tukových emulzí. Díky obsahu MCT tuků (kokosový olej) dochází k naředění n-6 mastných kyselin (LCT), a tím k vylepšení poměru n-6 : n-3, a dále pak ke zlepšení jaterních, plicních a imunitních funkcí pacienta. S použitím rybího oleje, a tedy n-3 mastných kyselin, pozitivně ovlivňujících imunitní funkce, pak dochází k další úpravě poměru n-6 : n-3 na odbornými společnostmi doporučovaný prospěšný poměr 3:1. Užívání této výživy u pacientů v intenzivní péči se projevuje sníženým výskytem infekcí u pacientů, úbytkem orgánových komplikací, sníženou spotřebou farmaceutik, redukcí délky pobytu v nemocnici, a nakonec i snížením nákladů spojených s hospitalizací.
Z historie výživy
Podávání parenterální výživy je spojeno s objevem krevního oběhu. Ten učinil v roce 1628 William Harwey. V letech 1656-1658 podal Christopher Wren několika psům intravenózní cestou opium, pivo a víno. V souvislosti s obecným vývojem vědy a techniky pak následuje vývoj v oblasti parenterální výživy. Od 70. let 20. století začala být parenterální výživa podávána systémem „multibottle“, ale protože to s sebou neslo určitá rizika, jako např. možnost chybného podání, inkompatibility a katetrové sepse, farmaceutické firmy vyvíjely nové systémy s cílem jednoduššího a bezpečnějšího podání výživy. V roce 1972 tak byla poprvé podána parenterální výživa systémem all-in-one, který je i v současnosti moderní, bezpečnou a praktickou formou aplikace parenterální výživy.
Zajímavosti
Problematice klinické výživy přikládá koncern B. Braun vysokou důležitost. Důkazem toho je i poslední velký projekt v hodnotě 190 milionů eur, který zahrnuje výstavbu nové továrny s přidruženými výzkumnými laboratořemi na výrobu umělé výživy „LIFE Nutrition“ v německém Melsungenu. Po dokončení a zprovoznění této továrny v roce 2013 se koncern B. Braun s roční produkcí 220 milionů jednotek ročně stane výrobcem celé jedné třetiny infuzních roztoků spotřebovaných v Evropě.
Zkrácena verze SPC NuTRIflex® Omega Plus
Zkrácena verze SPC NuTRIflex® Omega Special